Hydrofiel zwembadtraining oktober 2017, boei onderwater oplaten.
Nadat we 2 weken geleden door David ge-update zijn in kompas lezen, was het nu de beurt aan Koos om onze kennis t.a.v. van het oplaten van een onderwaterboei op te vijzelen.
Koos begon met een stukje theorie waarbij wij allen onze prachtige boeitjes lieten zien. De meeste van ons hadden het ding nauwelijks onderwater gebruikt, en als ik voor mezelf spreek kan ik het aantal keren op minder dan één hand tellen.
Hugo had wel een heel bijzondere boei, een mooie grote boei dacht hij. Nou dat was inderdaad juist, hij kon hiermee bijna een compleet schip van de bodem naar de oppervlakte brengen :-). Helaas voor het maximaal 3 meter zwembad wat het op zijn zachts gezegd, wat aan de lange kant.
Zelf heb ik een boei waar je met je automaat lucht in moet blazen en mijn touwtje heb ik om een zeer vernuftig homemade plankje gemaakt. Althans, dat vond ik omdat het een lekkere goedkope oplossing was. Dat laatste klopt, maar handig is het niet. Je vingers worden er bijna door afgesneden als het touw snel gaat afwikkelen.
In het water mochten we dan samen met een buddy gaan oefenen. Tja, dat had Koos gedacht. Voordat hij ter water was, had de helft al in zijn eentje de boei naar boven geschoten, of soms meer plat laten drijven… Ja jongens, ook even wachten en uitkijken dat je zelf niet naar boven schiet met je boei. En kijken of er zich niets boven je bevindt(!).
Braaf als ik altijd ben 😉 ging ik keurig met de meester naar beneden en voerde mijn opdracht onder zijn streng doch rechtvaardige blik uit. Nou, het viel nog wel ff tegen. Ik stoof niet naar boven en de boei kwam wel aan de oppervlakte, maar dat het nu heel fraai ging en er echt genoeg lucht in zat… Ja, ja, toch maar weer goed zoiets es even weer te oefenen.
Met de goede tip van Koos om mijn octopus te gebruiken, waardoor ik zelf niet eerst een grote teug lucht hoefde te nemen alvorens mijn automaat uit mijn mond te halen (en dus gelijk 1 meter omhoog ging), lukte het een stuk relaxter.
Daarna nog een paar keer alleen geoefend en ja toen ging het gelukkig goed. Zelfs met mijn goede buddy Oly aan mij vastgeklikt zag ik nog mogelijkheid om de rode pierlala aan de oppervlakte te krijgen, en dat zelfs zonder in het touw verstrikt te raken :-)!
Aan het eind nog even de boei van Koos geprobeerd. Keurig met katrolletje erbij en een mondstukje om de boei op te blazen. Dat beviel mij toch eigenlijk het beste. Maar ja, ook een duurdere oplossing.
Gelukkig lukte het ons uiteindelijk allemaal om de boeien keurig naar boven te brengen en dat geeft toch wel weer een stuk veiligheid tijdens duiken als je ze nodig hebt.
Kortom een leuke en leerzame training, waarbij je gelijk even het materiaal van elkaar kunt bekijken en proberen. Helaas waren er geen mensen bij zich die zelf geen boei hebben en daardoor wellicht veel aan deze training hadden gehad. Maar goed, Koos wil bij voldoende belangstelling vast nog wel eens deze training geven.
Foto's genomen door Janwillem
Koos, bedankt!