SOORTPASPOORT
Sailors eyeballs
Namen Sailor's eyeball / bubble algae / sea pearls. Ventricaria (Valonia) ventricosa
Uiterlijk Mede afhankelijk van waar ze groeien zijn dit kogelronde tot ovaal of peervormige bollen met een hard, als glas glinsterend, oppervlak. Ze zijn meestal tot cm of 4 maar zelfs wel 10 cm doorsnede In principe groen en donker door de vele chloroplasten die elk bevat, maar door variatie in het aantal chloroplasten en ook het met diepte uitdoven van kleuren vooral zilverachtig blauw of zelfs zwartachtig ogend. Bovendien creëren inwendige cellulose microvezels in de wand een levendig oplichtende irisatie, zoals in de halfedelstenen kattenoog, tijgeroog e.a. (hoewel op de kogels groeiende kalkalgen e.d. de glans kunnen beperken). Ze voelen sterk en keihard aan alsof het glazen knikkers zijn. Verwanten Als groenalgen (Phylum Chlorophyta) vormen ze een familie (Valoniaceae) binnen de orde (Cladophorales) en klasse (Ulvophyceae) waarin zich o.m. ook ons darm- en viltwier bevinden, die ook overeenkomstig ("sifonaal") opgebouwd zijn (zie hierna).
Voorkomen Ze komen wereldwijd voor in tropische, zoute vaak voedingsrijke en ondiepe milieus zoals op riffen en in de getijdenzone op het rif zelf, tussen koraalgruis en in rotsspleten. Doordat ze met weinig licht toe kunnen tot op ca 80 meter diepte.
Leefwijze & Voortplanting Elke kogel is sifonaal opgebouwd, d.w.z. een eencellig individu, waarmee ze enkele van 's werelds grootste eencelligen vertegenwoordigen. De cellen zijn ongewoon in die zin dat ze geen enkele celkern bevatten maar vele. Per stuk zijn de kogels verrassend sterk en zitten ze muurvast met minieme wortelachtige uitstulpingen. Van binnen is elk gevuld met water. Door middel van fotosynthese vormt elk zijn eigen voedsel (autotrofe leefwijze). De seksuele voortplanting is onvoldoende bekend maar heeft waarschijnlijk plaats met een afwisseling van seksuele en aseksuele generaties. Aseksuele voortplanting treedt op doordat celkernen binnen in de kogel zich delen en uitgroeien tot nieuwe individuen waarna de oude kogel afsterft. Soms vormen zich ook nieuwe kogels op de wortelachtige hechtdraden. Relaties met ander leven De taaiheid en ook gladheid van de kogels, alsmede hun omvang, maakt dat ze voor veel planteneters letterlijk onhanteerbaar en dus oneetbaar zijn.
Bijzonderheden De omvang van de cellen heeft allerlei onderzoek gefaciliteerd w.o. naar cellulose en hoe cellen zich ontwikkelen. Dat onderzoek is beslissend geweest voor verschillende industriële ontwikkelingen zoals in de productie van kunststoffen, synthetische vezels, papier, karton en zelfs buskruit.