De brandweer in Wijster hoor ik de lezer denken? Wat heeft dat nou met duiken te maken.
Nou, om precies te zijn: een heleboel. In Wijster in namelijk het centrum voor Brandweer Opleidingen Noord (BON) gevestigd en als onderdeel daarvan worden vanuit daar ook de opleidingen voor brandweerduikers verzorgd. De duiken in open water vinden overal in het land plaats, maar de theorie en het behandelen van de duik materialen worden in Wijster gedaan.
Alwin Doorn, tot voor enige tijd lid van het Brandweerkorps Groningen, is al sinds enige tijd opleider bij de BON en hij vertelde ons het een en ander over het centrum en de opleiding tot brandweerduiker.
Het centrum was enorm groot. Allerlei zaken kunnen hier beoefend worden; van branden in panden met beton of metaal constructies tot branden in treinen, helikopters, vrachtwagens. Noem het maar op en grote kans dat het daar beoefend kan worden.
Er wordt tegenwoordig veel van de brandweer gevraagd: naast branden blussen worden ze ingezet bij het bestrijden van lekken van chemicaliën, ongevallen etc.
Maar terug naar waar we eigenlijk voor kwamen; de opleiding tot brandweerduiker. De brandweerduiker is eerst opgeleid voor de brandweer en kan dan kiezen om brandweerduiker te worden. Eerst volgt een algemene theoretische opleiding en daarna een theoretische opleiding specifiek voor de brandweer. Na deze theoretische bagage volgt een aantal duiken in binnenwater (zwembad), afgerond met een aantal duiken in het buitenwater.
De brandweer heeft te maken met hele specifieke duikomstandigheden: er wordt vaak gedoken in volkomen onbekend water. Een verkenning vooraf is er dus niet bij. Het zicht kan zeer slecht zijn, het is zeker in de wintermaanden koud en er wordt vaak onder stress gewerkt, want jouw snelheid kan bepalend zijn voor overleven of overlijden. De diepte tot waar de brandweerduiker opereert is maximaal 15 meter.
Na iedere duik wordt al het duikmateriaal volledig onderhouden (ook de ademautomaten). BON heeft daar een speciale ademlucht werkplaats voor. Dit onderhoud wordt gedaan door gecertificeerd personeel.
De brandweerduiker werkt over het algemeen zonder trimvest. Er wordt getrimd op het droogpak. Ook wordt er gewerkt zonder duikcomputer. Gezien de omstandigheden waaronder gewerkt wordt, valt daar wat voor te zeggen. De diepte waarop gewerkt wordt valt mee, de duiktijd zal niet extreem lang zijn en het is de vraag of de duikcomputer is af te lezen in het water waar de duiker opereert.
Opvallend was dat er (nog steeds) geen sprake is van standaardisatie bij de diverse korpsen. Zo werkt Groningen wel met een trimvest, terwijl het merendeel van de korpsen dat niet doet.
Al met al een leerzame dag op een terrein dat voor ieder van ons volstrekt onbekend was.