De Hydrofiel duikvakantie in Egypte was weer een onvergetelijke ervaring na twee lange corona jaren waarin duikreizen er niet echt waren. We vertrokken met een grote diverse groep (15 deelnemers) van beginners tot zeer gevorderde duikers. Na een lange nacht en een vroege vlucht kwamen we aan in Marsa Alam, Egypte met aansluitend een busreis van ongeveer 1 uur naar het duikcentrum van Red Sea Diving, Marsa Nakari.
Het duikcentrum was prachtig gelegen, direct aan zee met een fantastisch uitzicht, over de baai van Marsa Nakari en de open zee. Door de harde wind konden we de hoge golven zien breken op de koraal plateaus aan de uiteinden van de baai. Het is een klein, intiem resort met een buitengewoon mooi huisrif. In de Romeinse tijd was er een kleine havenplaats aan de baai van Marsa Nakari. Overblijfselen van deze oude nederzetting zijn nog zichtbaar op de heuvel welke over de baai en de lodge uitkijkt. Je kunt er zelfs naartoe lopen en zelfs eroverheen aangezien deze archeologische locatie niet hoog op de agenda staat van de Egyptische overheid.
Het nabije woestijn gebergte zorgt voor een gematigd klimaat waardoor we in het voor en najaar kunnen genieten van een aangename temperatuur. Red Sea Diving biedt leuke chalets aan mét en zonder airco. De avonturier kan ook kiezen voor het slapen in een tent. Tijdens het verblijf kun je je waterflesje onbeperkt vullen met mineraalwater en is het eten 3x per dag in buffetvorm zeer goed verzorgd. Er is ‘s-middags om 16 uur zelfs cake bij de koffie.
Voor het duiken was het omkleden aan de waterkant, beschut in een open hut waar de duikflessen al klaarstonden. Op de eerste dag kregen we een briefing, waarbij we de rest van de dagen zelf konden invullen. Kortom omkleden de duiken vanaf de kant of met de rib mee.
We waren onder de indruk van de prachtige tropische vissen die we direct al tegenkwamen bij onze eerste duik. Er waren allerlei soorten koraal te zien en de vis variatie was groot. Tijdens onze duiken hebben we onder andere walvishaaien, haaien en tientallen dolfijnen gezien. Overigens was dat niet voor iedereen.
Tijdens onze duiken in Egypte hebben we een grote verscheidenheid aan tropische vissen, slakken en koralen gezien, zoals:
- Parrotfish: Deze vissen hebben vaak fel gekleurde schubben in verschillende tinten groen, blauw en paars. Ze zijn vaak te vinden rond koraalriffen, waar ze algen afschrapen.
- Angelfish: Deze vissen hebben een prachtige gekleurde vlekken en strepen op hun lichaam en hun staart is vaak ingesnoerd. Ze zijn vaak te vinden in groepen en kunnen een grootte bereiken van ongeveer 30 cm.
- Clownfish: Deze vissen zijn ook bekend als Nemo vissen, ze zijn fel oranje of rood van kleur en hebben witte strepen. Ze zijn vaak te vinden in zee-anemonen waar ze beschutting zoeken.
- Lionfish: Deze vissen hebben fraai gekleurde staartvin en lange giftige stekels die in een cirkel om hun lichaam staan. Hoewel ze mooi zijn om naar te kijken, moet men oppassen bij het aanraken van deze vissen, aangezien hun stekels giftig zijn.
- Butterflyfish: Deze vissen zijn kleiner in grootte en hebben vaak felgekleurde staartvin, Deze vissen zijn vaak in kleur variërend van geel, oranje en zwart met witte of blauwe strepen.
- Moray eel: Deze slangachtige vissen zijn vaak te vinden in holten en scheuren van koraalriffen. Ze hebben een uniek uiterlijk en kunnen groot worden, sommigen kunnen wel 3 meter worden.
- Triggerfish: Deze vissen hebben een harde kop en een unieke staartvin waarmee ze zichzelf kunnen verankeren. Ze zijn vaak te vinden in kleur variërend van blauw, geel en bruin en kunnen een grootte bereiken van ongeveer 50 cm.
Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Elke duik gaf ons de kans om nog meer nieuwe soorten te ontdekken en het was echt een genot om al deze prachtige vissen in hun natuurlijke omgeving te zien.
Naast het duiken, hebben een aantal van ons ook deelgenomen aan een excursie naar Wadi El Gemal Nationaal Park. Tussen de middag gaat de BBQ aan voor de lunch met gember koffie als toetje. Op de terugweg zijn we op tijd voor een prachtige zonsondergang. De woestijn was ontzettend indrukwekkend, warm, droog en veel zand.
Het duiken in de Rode Zee was een unieke ervaring. De stroming was soms sterk en maakte de duiken uitdagend, vooral tijdens de driftduiken. We hebben echter geleerd om hiermee om te gaan en hebben veel plezier gehad. In baaien was de stroming echter minimaal en dit maakte het duiken daar heel relaxed.
Het duiken vanaf het strand op het huisrif is erg gemakkelijk, maar je kunt je ook net buiten het huisrif af laten zetten door een zodiak en zelf terugzwemmen. Andere optie is je af laten zetten door een zodiak en aan het einde van je duik je ook weer laten ophalen door de zodiak. Dit laatste is natuurlijk op afspraak. Ook kun je (halve)dagexcursies maken. Alles gaat in overleg en veel is mogelijk.
Na het duiken is er ook voldoende tijd om de duik te evalueren, te chillen aan de bar, je logboek bij te werken, en mooie tekeningen maken van wat je hebt gezien (zie tekening Erwin).
Door de makkelijke entry vanaf het strand is het nachtduiken erg makkelijk. Omdat het al vroeg donker is (18:30 uur) heb je voldoende tijd om te duiken en om op tijd terug te zijn voor het dinerbuffet.
Één van de hoogtepunten van onze duikvakantie was het duiken vanaf een zodiak. Dit gaf een extra dimensie aan het duiken en we vonden het geweldig om met hoge snelheid over het water te vliegen en vervolgens te duiken in de prachtige onderwaterwereld al dan niet met een “negative entry”
Kortom, het was een geweldige vakantie. De groep was erg gezellig en we hebben veel plezier gehad samen. De duiken waren prachtig en we hebben onvergetelijke ervaringen opgedaan. We hopen zeker dat we in de toekomst weer een duikvakantie naar Egypte kunnen organiseren.
Mooi verhaal, wel een beetje jaloersmakend 😉
Lang geleden dat ik in Egypte heb gedoken, maar herken veel in dit leuke verslag.