Deelname Hydrofiel als veiligheidsduikteam bij de Groninger Swim Challenge 2019
Op zaterdag 31 augustus 2019 was het dan zover, de 6e editie Groninger Swim Challenge, of terwijl: ‘zwem kanker de wereld uit’.
De Groninger Swim Challenge wordt jaarlijks georganiseerd om geld in te zamelen voor het UMCG Kanker Researchfonds. Dit fonds steunt kankeronderzoek in het UMCG. Het kankeronderzoek heeft als doel kanker te voorkomen, maar ook om meer genezing mogelijk te maken en de kwaliteit van een leven met kanker te verbeteren.
Via een vriendin van mij werd ik benaderd om als duikvereniging met een aantal duikers deel te nemen als veiligheidsduikteam ter begeleiding van de zwemmers. Dit leek me een prachtig en zinvol evenement en gelukkig dachten meer leden van onze club er ook zo over en al snel hadden we een duikteam georganiseerd. Hans Nijlaan, Ronald Steenstra, Mark Godlieb, Edo de Bruijn en ik gingen als duikers mee en Bas Kremer voer met zijn boot de Serenity als begeleidende boot mee.
Er zijn altijd verschillende zwemafstanden: De Ultra Swim (50 km, vanaf Lauwersoog), de Classic Swim (35 km, vanaf Zoutkamp), City Swim (1.5 km vanaf Westerhaven) en de Kids Swim (vanaf Oosterhaven). De eindstreep is bij de Winschoterhaven. Een bijzonderheid en publiekstrekker dit jaar was dat Arjan Robber - al jaren ambassadeur van de Swim Challenge - dit jaar zelf een groot stuk mee zwom.
Het was erg vroeg opstaan. Bas en ik hadden de eer (lees pech 😉) in Lauwersoog te mogen starten om 4:30 uur. Dat betekende dus om 4 uur ’s ochtends al in Lauwersoog present zijn (gaap!). Mijn vriendin Marjanne ging als EHBO’er mee, dus dat was best gezellig. En we hadden het geluk op de boot van Bas te zitten, want die heeft het goed voor elkaar. Toilet aan boord, koffie/thee, koelkastje, binnen en buiten zit gelegenheid, geweldig! Verder was het prachtig weer dus een prachtige zonsopgang en heerlijk buiten zitten.
De andere duikers stapten in Zoutkamp op, waar ook de officiële openingsstart met vuurwerk was. Gelukkig was onze inzet niet nodig en behalve een pleister plakken en een wespenangel uit mijn hals halen hoefde Marjanne ook niet ingezet te worden.
In Groningen moesten een aantal duikers voor de zekerheid bij de kinderen in het water. Ik mocht droog in mijn duikpak op een van de RIB’s blijven zitten. Ook hier hoefden geen zwemmers gered te worden. Eén meisje had het erg zwaar, en zijn we uit voorzorg naast blijven varen, maar met hulp van een andere zwemster heeft ze het toch gehaald. Wat een mentaliteit! Chapeau voor alle zwemmers!!! Het was een eer om als Duikvereniging aan dit evenement te mogen meewerken.
We zouden dit jaar weer als veiligheidsduikteam deelnemen, maar helaas is het onlangs gecanceld i.v.m. het COVID-19 virus. Hopelijk gaat het volgend jaar wel weer door. Een prachtig initiatief en leuk om deel te nemen.
Nu zeggen beelden meer dan woorden, dus bijgaand een paar foto’s tijdens de tocht gemaakt.