We zijn op maandag 26 februari te gast bij autorijschool Oosterpoort. Een super locatie om leuke workshops te organiseren voor onze duiksport. We zijn met zes man een docent en een assistent. Albert-Jan, Arpad, Hendri José, Maurice en ondergetekende willen graag verdieping in de Apeks apparatuur. Rolf is onze deskundige en Mark assisteert met het werk.
Rolf heet iedereen welkom en geeft een korte inleiding hoe er gewerkt gaat worden. Iedereen gaat zijn eigen set uit elkaar halen. Schoonmaken gaat in de ultrasoon schoonmaak bak. En daarna gaan we stapsgewijs alles weer op de juiste manier in elkaar zetten. Bij iedere verschillende eerste en tweede trap heeft Rolf service setjes georganiseerd om te kunnen vervangen. Deze komen uit Engeland met een hele doos tegelijk.
Deze setjes zitten voor verschillende types ringetjes. Bij ieder setje zit een kaart waar de ringen op ware grote en ook dikte op afgebeeld zijn. Ook zit er een lijst bij welke ringen voor welke type Apeks trap geschikt zijn. Soms zijn ringen wel gelijke groot maar zit er dikte verschil in. Dat kun je bijna met het blote oog niet zien. De bijgevoegde kaart brengt dan uitkomst. Sommige onderdelen horen ook weer met een momentsleutel vast gezet worden. Bij andere onderdelen is “vast is vast” de vuist regel. Hier is dus ook wel wat gevoel voor techniek bij nodig. Niet ieder boutje is bestand tegen grote dikke armen van een duiker.
Rolf heeft een hele bak vol met speciaal gereedschap en ook afstel tooltjes meegenomen. Ook staat er een mooi ultrasoon schoonmaak apparaat. Verder is er een afstel paneel met grote meters waar je zeer nauwkeurig de middendruk mee kunt afstellen. En dat terwijl Mark met bijna dezelfde hoeveelheid speciaal gereedschap aan komt kunnen we dus naar hartenlust gaan sleutelen.
Bij een dop die ik niet los krijg. Geeft mijn buurman het advies om deze op de grond te leggen en dan met je voet op het gereedschap deze dop met speciaal gereedschap los te draaien. Hû ……. deze techneut heeft daar toch andere inzichten voor.
Het is een wirwar aan ringetjes en membraampjes die je in het zakje zitten. Mijn werksysteem is om alles netjes op een rijtje uit te stallen. Om mij heen gaat het anders en liggen alle onderdelen op een stapeltje. Ook krijgen we regelmatig het advies om even een foto te maken hoe bepaalde onderdelen gemonteerd zijn. En dat is zeker een goed tip.
We hebben allemaal zelf de opdracht gekregen een theedoek en een aantal steeksleutels en inbussleutels mee te nemen. Het belang van de thee doek! Terwijl Rolf net even assisteerde bij een ademautomaat springt er een heel klein pennetje door de zaal. Gelukkig ziet Arpat aan de andere kant van de tafel het pennetje op het tapijt liggen. Rolf benadrukt nogmaals het belang van de theedoek, daar kun je dus erg overzichtelijk werken. Ook wel aandoenlijk een aantal van die grote kerels op hun knieën allemaal op zoek naar het kleine pennetje.
Wanneer je tijdens de duik last hebt van een licht blazende of lekkende automaat kun je hem relatief makkelijk zelf afstellen verteld onze meester. Adem automaat kun je met platte schroevendraaier tegen de wijzers van de klok in draai je open, dus makkelijker ademen. En met de wijzers mee draai je hem open voor meer adem weerstand.
Bij een afstel test van zowel de eerste als de tweede trap heeft Rolf gelijk door als er een onderdeel niet juist heeft in elkaar gezet. Rolf geeft tijdens het afstellen van de middendruk nog allerlei informatie over het afstellen van de apparatuur.
Rolf is zo behendig in het afstellen en weer in elkaar zetten van de apparatuur dat het lijkt dat hij het met zijn ogen dicht zou kunnen doen. Ook aan het geluid kun hij horen of er onjuistheden zijn.
Zo tegen een uur of tien zitten de meeste trappen en automaten weer in elkaar en keren we langzaam weer huiswaarts. We kijken terug op een zeer succes volle avond. Ook wel een bijzondere avond omdat het onderhouden van ademapparatuur toch ook wel een geheimzinnig verhaal leek te zijn. Immers voor dit specifieke werkje gingen we altijd naar de dealer.
Leuke workshop en mooi verslag. Toch zie ik het mezelf niet doen. Veel te bang dat ik ergens een ringetje vergeet.
Inderdaad leuke en zinvolle werkshop. Lijkt me ook wel wat om zelf te volgen, maar niet om in de toekomst zelf helemaal te doen (ook bang dat ik meer materialen overhoud dan dat ik er (op)nieuw heb ingestopt ;-))