In de Piccardhofplas mag alleen met toestemming van Natuurmonumenten gedoken worden. Vanaf 1 april tot 1 november mag dat elke zondagavond om 19.30 uur, Vanaf 1 november tot 1 april mag het slechts eens in de 2 weken. De data waarop gedoken mag worden staan in de agenda.
Aanmelding kan door de link hieronder te volgen naar naar het inschrijfformulier voor de eerstvolgende duik
Geen evenementenDe Piccardthofplas is van oudsher een water van de SuikerUnie te Groningen geweest. De plas werd gebruikt voor koelwater. Het water in nu in de handen van Natuurmonumenten gekomen en daarmee een natuurgebied. In deze plas mag dus niet zomaar gedoken worden.
Natuurmonumenten staat beperkt duiken in de Piccardthofplas toe mits het bijdraagt aan onderzoek en/of beheer van de plas. Van duikers wordt verwacht dat ze hun observaties en waarnemingen delen met de Piccardthofplas coördinator. Duikers dienen ervaren te zijn; opleidingsduiken zijn hier niet toegestaan.
Er mag in de warme helft van het jaar (1 april – 1 november) één duik per week gemaakt worden en in de koude helft van het jaar (1 november – 1 april) mag slechts één duik per twee weken. Het maximum aantal duikers per keer is 6.
Indien Natuurmonumenten constateert dat er gedoken wordt zonder vooraanmelding via Hydrofiel, zal er door of namens Natuurmonumenten opgetreden worden.
De duiken zijn toegankelijk voor leden van Hydrofiel en van andere duikverenigingen, op volgorde van aanmelding.
Bijzonderheden
- Alleen Hydrofiel regelt toegang tot de plas!
- Plas is eigendom van Natuurmonumenten
- Wij hebben een zeer goede relatie met Natuurmonumenten
- Wij doen waarnemingen voor hen
- Prima parkeerplaats met verharde laag
- Rommelige instappen!
- In de winter zondag eens per 2 weken
- In de zomer wekelijks zondag
- Onderste laag van de plas is zout!
- Veel bouw afval
Onderwaterleven
- Diverse soorten waterplanten
- Bryozoa
- Hydra
- Spons
- Aasgarnalen
- Am. Rivierkreeft
- Baars
- Voorn
- Kleine modderkruiper
- Rivierdonderpad
- Paling
- Snoekbaars
- Snoek